• Sistemi i Artit Bashkëkohor në Evropën Lindore dhe specifikat e tij
Sistemi i Artit Bashkëkohor në Evropën Lindore dhe specifikat e tij

nga Miran Mohar
Sistemi i Artit Bashkëkohor në Evropën Lindore dhe specifikat e tij

28 Korrik, 2015 në orën 20:00

Vendi: Klubi i Boksit
Rruga Mark Isaku, 10000 Prishtinë, Republika e Kosovës

Miran Mohar do të paraqesë në prani të publikut të "Shkollës Verore, si Shkollë" specifikat e sistemit të artit në Evropën Lindore, duke krahasuar me ato më të zhvilluara të Evropës Perëndimore. Mohar, do të ndalet në disa segmente të sistemit të artit në territorin tonë, duke përfshirë edukimin artistik, muzetë dhe hapësira të tjera publike të ekspozimit, koleksionet dhe koleksionuesit  private dhepublike dhe mbledhësit, si dhe prodhimit teorike. Do të japë një pasqyrë të zhvillimit të përgjithshëm të artit modern pas Luftës së Dytë Botërore në vendet e Lindjes ish-socialiste të Evropës, që ai ka bashkë-hulumtuar me grupin IRWIN në kuadër të projektit të quajtur East Art Map (vitet 2000-2005). Qëllimi i prezantimit të tij është që të japë informacione bazë dhe reflektim se çfarë lloj të sistemit të artit jemi duke prodhuar dhe të diskutoj se cilat elemente që mungojnë në sistemin e artit, që duhet të krijohen apo përmirësohen nga vetja për nevojat tona të veçanta.

Miran Mohar (i lindur 1958 në Novo Mesto, Slloveni) është artist i cili vepron në Lubjanë.

Ai është anëtar i grupit të artistëve Irwin dhe një bashkë-themelues i kolektivit artistik Neue Slovenishe Kunst, i studios për dizajn grafik New Collectivism dhe Teatrit Scipion Našice Sisters. Së bashku me katër anëtarët e tjerë të Irwin (Dushan Mandiç, Andrej Savski, Roman Uranjek dhe Borut Vogelnik), ai ka marrë pjesë në të gjitha projektet dhe ekspozitat të Irwin që nga viti 1984. Këto janë disa prej tyre: Hans in Luck - Art and Capital, Lehmbruck Museum, Duisburg, 2014; Former West, HKW, Berlin, Art Turning Left, Tate Liverpool, Liverpool, 2013; A Bigger Splash, Tate Modern, London; NSK Passport Office, Museum of Modern Art (MOMA), Manifesta, Genk, 2012, The Global Contemporary. The Art Worlds after 1989, ZKM /Centre for Art and Media Karlsruhe, Karlsruhe; Impossible Communities, State Museum of Modern Art, Moscow; The International, MACBA, Barcelona, 2011 / Paris, The Promises of the Past, Centre Pompidou, 2010 / Moscow,Third Moscow Biennial, New Old Cold War, 2009 / Krems, Kunsthalle Krems, State in Time, 2009 / Taipei, Taipei Biennial, 2008 / New York, Museum of Modern Art, Eye on Europe: Prints, Books & Multiples, 1960 to Now, 2006 / Istanbul, Istanbul Biennial , 2005 / Venice, Venice Biennial, Personal Systems, 2003 / Berlin, Kunstlerhaus Bethanien, Retroprincip, 2003 / Berlin, Gropius Bau, Berlin-Moscow /Moscow-Berlin, 2003 / Hagen, Karl Ernst Osthaus Museum, Museotopia, 2002 / Rome, Galeria Moderna e Contemporanea, Le Tribu' del'arte, 2002 / Vienna, Museum of 20th Century, Aspects and positions, 1999 / Istanbul, Istanbul Biennial, 1997 / Rotterdam, Boyman Museum, Manifesta, 1996 / Ljubljana, Moscow, Apt Art and Ridzina Gallery, NSK Embassy – Moscow, 1992, Moderna galerija, Slovenske Atene, 1991 / Düsseldorf, Städtische Kunsthalle Düsseldorf, 1988, London, Riverside Gallery, 1887

Si një anëtar i ekipit të dizajnit grafik New Colectivism ai ka bashkë dizajnuar libra të shumta, posterë dhe produkte të tjera të dizajnit grafik për këto institucionet: P.S.1/ MOMA New York, Museum of Modern Art Ljubljana, Kunst Werke Berlin, Irwin, Laibach, Scipion Nasice Sisters Theatre, En Knap Dance Company, Castello Di Rivoli, Kampnagel, dhe të tjerët.

Prej vitit 1983 ai ka bërë disa dizajne të caktuara për teatër dhe valle për kompanitë në vijim: Randy Warshaw Dance Company, Scipion Našice Motrat Teatrit, Red Pilot dhe en Knap Dance Company.

Mohar poashtu është edhe bashkëthemeluesi dhe anëtar i lëvizjes arkitekturore  Maja Farol dhe anëtar i Parlamentit Kulturor Evropian prej viti 2001.

Që prej 2008 ai është gjithashtu ligjërues, shef i Departamentit të Arteve të Bukura dhe prodekan në AVA, Academy of Visual Arts në Lubjanë.

Miran Mohar ishte poashtu tutor në SCCA World of Art Curatorial School gjatë viteve 2002/2003 dhe 2002/2013.


www.irwin.si
www.ava.si


Shkolla Verore si Shkollë është e pjesë e programit vjetor të Stacion - Qendra për Art Bashkëkohor Prishtnë dhe mbështetet nga: Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë e Republikës së Kosovës, Culture for all – faza III, Kosova Foundation for Open Society, Friedrich Ebert Stiftung, Ministria e Kulturës e Republikës së Shqipërisë, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës, Ministria për Integrim Europian e Republikës së Kosovës, Kanceleria Federale e Autrisë, Ministria Federale për Evropë, Integrim dhe Punë të Jashtme e Austrisë, Technomarket, Sindikata, X-print, Ujë Rugove dhe DZG.