• Folklor #1, 2006
Folklor. E Ardhmja ishte Kur?

Patricia Esquivias
Folklor. E ardhmja ishte kur?

Kuruar nga Vala Osmani

18 Prill 2018 – 19 Maj 2018
Hapja: 18 Prill 2018, ora 20:00

Adresa: Klubi i Boksit, Mark Isaku 2,
10000 Prishtinë, Republika e Kosovës

Stacion – Qendra për Art Bashëkohor Prishtinë ka kënaqësinë të paraqes ekspozitën e "Folklor. E ardhmja ishte kur?" me artisten Patricia Esquivias, punë kuratoriale nga Vala Osmani.

Patricia Esquivias ndërton tregimet e saj nga kujtesa, anekdotat dhe informatat, duke ndërtuar rrëfimin në të cilin autorja lexon tekstin dhe prezenton dokumentet përapa një kamere fikse pa ndërhyrje, pa prerje duke shmang cdo lloj editimi. Në krijimet e saj, mikro tregimet përzihen me Historinë e madhe në një mënyrë që në shikim të parë duket e shpërndarë, duke shfaqur pamundësinë e rrëfimit të historisë lineare, të thjeshtë dhe objektive.

Tonet personale që përcjellin imazhet i japin kredibilitet tregimit, pa e pamundësu që tregimi të vihet në pytje. Punët e saj marrin trajtë prej eseve joformale, mikro tregimeve, bisedave artistike dhe shënimeve. Dokumentet kanë karakter performativ, të krijuara në një sesion të vetëm; ato janë përbledhje gojore të shqiptuara në gjuhën angleze, të mbështetura nga hulumtimi i gjerë i kryer nga artistja, të cilat ajo i përkthen në harta konceptuale dhe arkiva të imazheve. Improvizimi është gjithashtu pjesë e procesit dhe çmohet lartë nga artistja për shkak se mundëson fleksibilitet dhe gjithashtu lejon që dobësitë të shfaqen në performancë.

Patricia Esquivias (lindur në Karakas 1979) është rritur dhe ka jetuar në Madrit ku edhe tash jeton. Ajo ka studijuar art në Central Saint Martins College of Art and Design në Londër dhe California College of the Arts në San Francisco.
Esquivias ka marrë pjesë në rezidencat artistike në Skowhegan, Madison, 2006; Wiels Contemporary Art Centre, Brussels, 2010; Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, 2011.

Puna e saj është shfaqur në ekspozitat personale në Centro Arte Dos de Mayo, Madrid, 2016; Kunsthalle Wintethur, Winterthur, 2013; Museo Arte Contemporaneo de Vigo, Vigo, 2013; Hammer Museum, Los Angeles, 2012; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, 2009; Midway Contemporary Art, Minneapolis 2009, White Columns, New York, 2008.

Puna e Esquivias është poashtu pjesë e një numri të madh të ekspozitave kolektive duke përfshirë ekspozitat në Arte y cultura en torno 1992, CAAC, Sevilla, 2017; Ficciones y territorios, Museo Reina Sofía, Madrid, 2016; 12th International Cuenca Biennial, Ecuador, 2014; Objects in Mirror are Closer than they Appear, Tate Modern, London, 2012; Video Art: Replay, Institute of Contemporary Art Philadelphia, 2009; Report on Probability, Kunsthalle Basel, Basel, 2009; The Generational: Younger Than Jesus, New Museum, New York, 2009; Wrinkles in Time, Instituto Valencia de Arte Moderna, Valencia, 2009; Bending the Word, Berkeley Museum of Art, Berkeley, 2008; When Things Cast No Shadow – 5th Berlin Biennial for Contemporary Art, Berlin, 2008; dhe Beyond Paradise, Stedelijk Museum, Amsterdam, 2008.

"Folklore. The future was when?" me Patricia Esquivias është projekt i Stacion – Qendra për Art Bashëkohor Prishtinë që është organizuar në bashkëpunim me Centro de Arte Dos de Mayo, CA2M, Madrid.

Ekspozita me veprat Patricia Esquivias në Stacion – Qendra për Art Bashëkohor Prishtinë, ngjajshëm me ekspozitën e prezentuar në Centro de Arte Dos de mayo (CA2M), na dërgon nëpër tregimin për arkitekturën, artet dekorative, dhe Artin Folklorik për të vë në pytje konceptet e autorësisë të artistëvë, historitë, modernitetin dhe arkitekturën si mjete për konstruksionin kolektiv. Një ecje nëpër disa projekte të saj të fundit na ndihmon që jo vetëm të kuptojmë më mirë punën e saj por gjithashtu të marim njohuri më të thella për historitë e Spanjës.

Ekspozita e parë “At Times Embellished”, e kuruar nga Soledad Gutiérrez, pjesë e bashkëpunimit në mes të CA2M dhe Stacion – Qendra për Art Bashëkohor Prishtinë është hapur në vitin 2016 në CA2M Centro de Arte Dos de Mayo në Madrid.

Në kuadër të projektit dhe ekspozitës në CA2M Centro de Arte Dos de Mayo, Qeveria Rajonale e Madridit dhe Stacion – Qendra për Art Bashëkohor Prishtinë kanë prezentuar publikimin e punëvë të Patricia Esquivias, kuruar nga Soledad Gutiérrez.

Bashkëpunimi dhe kjo ndërrmarje është qartësisht e artikuluar në vijat e ndryshme të punës së CA2M dhe Stacion – Qendra për Art Bashëkohor Prishtinë që është zhvilluar rrëth dislokimit që arti shfaqë në raport më kulturën popullore, duke e konsoliduar muzeun dhe hapësirën muzeale si model të koherencës në raport më këto subjekte.

"Folklore. The future was when?" është mbështëtur nga: Zyra e Presidentit të Kosovës, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës, Ministria për Integrimin Evropian e Republikës së Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit e Republikës së Kosovës, Komuna e Prishtinës, Rrjeti i Institucioneve të Pavarura të Artit dhe Kulturës - RRIPAK, X-print dhe DZG.