• Status
Status

Stacion - Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë

Status
Mimoza Sahiti
Kuratorial nga Albert Heta

18 maj - 17 qershor 2023
Hapja: 18 maj 2023, ora 19:00

Stacion - Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë ka kënaqësinë të prezantojë ekspozitën inauguruese të bashkëpunimit me Art Polis - Qendra për Art dhe Komunitet e zhvilluar për Festivalin FemArt të organizuar në Kosovë nga 15-21 maj 2023.

Në përgjigje të kornizës konceptuale të festivalit, Status me Mimoza Sahitin, ekspozitë kuruatoriale nga Albert Heta, ofron një vështrim në praktikën artistike të fuqishme dhe kërkuese të piktores së re dhe premtuese kosovare, lindur dhe rritur në Offenbach të Gjermanisë dhe finaliste e Çmimit për artistët e rinj kosovar “Artistët e së nesërmes”, organizuar nga Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë.

Sipas jurisë ndërkombëtare të çmimit, të kryesuar nga Anne Barlow, drejtoreshë e TATE St Ives, Mbretëri e Bashkuar, veprat e Mimoza Sahitit sfidojnë konventat tradicionale në pikturë. Duke transmetuar një zemërim të caktuar përmes vetë sipërfaqes së ngjyrës, puna e saj pasqyron një feminizëm të ashpër që mbështet qasjen e saj ndaj kapitalizmit, identitetit, traumës personale dhe kolektive. Në përshkrimet e saj të figurës njerëzore, një ndjenjë frike dhe cenueshmërie pasqyron shqetësimet e saj rreth statusit të gruas në shoqëri dhe natyrës së pasigurt të ekzistencës njerëzore në përgjithësi.

Status me Mimoza Sahitin do të rishikojë instalimin e ekspozitës së çmimit dhe do të zgjerojë praktikën horizontalisht në hapësirën kryesore ekspozuese të Klubit të Boksit në Prishtinë me një qasje kuratoriale që kap vështrimin e artistit në dhe mbi veprat e artit.

Mimoza Sahiti (l. 1995) ka bërë gjithmonë art, por gjatë qëndrimit të saj në Kosovë nga viti 2020 deri në vitin 2022, më në fund rizbuloi praktikën e saj artistike. Gjatë kësaj kohe, Mimoza Sahiti u përfshi në grupe artistësh dhe institucione të pavarura të artit, dhe shkëmbimi dhe prodhimi intensiv rezultoi në një punë të jashtëzakonshme dhe një praktikë të pandryshuar. Puna e saj mori vëmendje më të gjerë kur u përfshi në Koleksionin Kombëtar të Artit Bashkëkohor nga Ministria e Kulturës së Republikës së Kosovës në vitin 2022 dhe u shfaq në disa ekspozita grupore, duke përfshirë çmimin prestigjioz Artistët e së nesermes 2022, Stacion - Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë; New Grand në Manifesta 14 Prishtinë; Clubbing Insistence: After a Party, Toplocentrala - Qendra Rajonale për Art Bashkëkohor, Sofje, Bullgari; Pavioni i Artit Pamor, Varg e Vi, Gjilan; Internal, Room Five Studio, Prishtinë. Në vitin 2022 Mimoza Sahiti pati edhe ekspozitën e saj të parë personale “Qumësht dhe mjaltë” në Studio Room Five në Prishtinë. Mimoza Sahiti jeton dhe punon midis Vjenës, Austri dhe Prishtinës, Kosovë. Ajo ka një Bachelor të Shkencave në Ekonomi, ka studiuar Art, Media dhe Edukim Kulturor në Universitetin Goethe të Frankfurtit dhe aktualisht është duke studiuar pikturë në Akademinë e Arteve të Bukura në Vjenë.

Albert Heta (l. 1974) është drejtor themelues i Stacion - Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë, drejtor i Shkollës Verore si Shkollë dhe aktualisht kandidat për doktoraturë në Departamentin e Shkencave Sociale dhe Punës Sociale në Universitetin Bournemouth, Mbretëria e Bashkuar. Në praktikën e tij, veprat e Hetës manifestohen përmes artit, projekteve kuratoriale, punimeve kërkimore politike, dizajnit dhe ndërhyrjeve kritike shoqërore. Veprat e tij të shquara në art përfshijnë "Është koha për të shkuar për të vizituar: Nuk kërkohet vizë", një ndërhyrje publike në billbordet e British Airways në Prishtinë (2003), "Ambasada e Republikës së Kosovës në Cetinje" (2004) për Bienalen e Cetinjes dhe " Bienalja e Pavijonit Kosovar të Venecias 2005”. Vëzhgimet dhe hulumtimet e gjera të Albert Hetës mbi politikat publike në art dhe kulturë rezultuan në pjesën e parë të hulumtimit gjithëpërfshirës për politikën e artit dhe kulturës në Kosovë "Për të mirë të popullsisë së Kosovës" - Hulumtim mbi Artin Publik dhe Politikat Kulturore në Kosovë, Stacion - Qendra për Artin Bashkëkohor Prishtinë, 2014, dhe "Për të mirë të popullit të Komunës" - Hulumtim mbi Politikat Publike mbi Artin dhe Kulturën në Komunat e Kosovës, St - Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë, 2014.

Status me Mimoza Sahiti ekspozitë kuratoriale nga Albert Heta është pjese e bashkëpunimit në mes të Stacion - Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë dhe Art Polis - Qendra për Art dhe Komunitet zhvilluar për Festivalin FemArt Festival që organizohet në Kosovë nga 15-21 maj 2023.

Ekspozita është mbështetur nga:
Art Polis - Center for Art and Community
Stacion - Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë
Komuna e Prishtinës
Rrjeti i Institucioneve të Pavaruara të Artit dhe Kulturës - RRIPAK
X-print
DZG