• Shkolla Verore si Shkollë 2021: Kursi 3
Kursi 3: Nga përmbytja në shkrirje; proceset e jetës dhe reagimet ciklike
Kursi 3: Nga përmbytja në shkrirje; proceset e jetës dhe reagimet ciklike
Kurs nga Julieta Aranda
9 – 14 August, 2021
2 ECTS kredi

Afati për aplikim është deri me 16 korrik 2021.

Përshkrimi i kursit:
Unë dua ta filloj këtë kurs nga ideja e "entrapglement" - një homonim që krijova për të adresuar përzierjen e “kurthëzimit/ bllokimit” dhe ngatërrimit me të cilin përballemi kur përpiqemi të angazhohemi me botët përreth nesh.

Si e shikojmë jetën përveç jetës sonë? Dhe,kur jemi duke e parë, nga e shohim atë?
Kohët e fundit, ne jemi të lumtur për të gjitha gjërat dhe proceset e jetës. Materia lëviz, merr frymë, tundet! Ajo është e gjallë! Por nëse përfundojmë të merremi me procese të tilla thjesht si metafora dhe alegori për botën tonë dhe jetën tonë, ne përfundojmë edhe një herë duke ngatërruar pyllin me pemët.

Ndoshta do të jetë e dobishme të shohim proceset e jetesës dhe nën-rutinat duke përdorur thjerrëzën e kimi-etnografisë, ku etnografët lëvizin përtej entuziazmit "për gjallërinë e 'vetë materies", dhe në vend të kësaj trajtojnë "kompleksitetet, fërkimet e paqëndrueshme, dhe enigmat e 'materies në lidhje' "në mënyrë që të mund të shqyrtojmë në mënyrë kritike rrëshqitjet që ndodhin kur përqendrohemi vetëm në regjistrin molekular dhe mbërthehemi drejt teknikave të reja për të bërë njohuri që rrezikojnë të përforcojnë linjat e vjetra të gabimeve socio-materiale.

Përmes seminarit, ne do të analizojmë marrëdhëniet që kemi me jetën dhe materien nga pikëpamja narrative e ujit - si substrati kryesor i jetës, por edhe si pajisje komploti që paralajmëron zhdukjet.

Ne do të shikojmë në përkohshmërinë e jetës që është e papajtueshme me jetën dhe do të përpiqemi të japim kuptim se çfarë lloj prodhimi kulturor mund të adresojë plotësisht shumësinë e botëve nëpër të cilat lëvizim dhe në të cilat bëhemi pjesë.

Biografia
Në praktikën e saj artistike, Julieta Aranda (Qyteti i Meksikës, Meksikë) krijon takime sensuale me natyrën e kohës dhe letërsinë spekulative. Ajo vëzhgon ndryshimin e marrëdhënies njeri-tokë përmes thjerrëzave të teknologjisë, inteligjencës artificiale, udhëtimeve në hapësirë dhe hipotezës shkencore. Duke punuar me instalimin, skulpturën, videon dhe median e shkruar, ajo është investuar në eksplorimin e potencialit të trillimeve shkencore, ekonomive alternative dhe ‘poetikave të qarkullimit’. Projektet e saj sfidojnë kufijtë midis subjektit dhe objektit ndërsa përqafojnë takime të rastësishme, shkatërrim automatik dhe procese shoqërore.
Ekspozitat e Julieta Aranda janë mbajtur në Galería OMR, Mexico City, Portikus, Frankfurt, Francesco Pantaleone Arte Contemporanea, Palermo, New Museum, NY, Guggenheim Museum, NY, Museo d'Arte Contemporanea Villa Croce, dhe Kunstverein Arnsberg ndër të tjera. Ajo ka marrë pjesë në ekspozita të shumta ndërkombëtare, duke përfshirë Muzeun Fridericiaum, Kassel, Bildmuseet, Umeå, Martin Gropius Bau, Berlin, Art Publik Mynih, Witte de With, Rotterdam dhe Muzeun e Artit Bashkëkohor, Detroit. Julieta Aranda ishte pjesë e Documenta 13 në Kassel dhe e Bienaleve të 10-të të Momentumit, Bienalen e 12-të të Stambollit, Bienalen VII të Havana-s, Bienalen e 8-të të Berlinit, Bienalen e 56-të të Venecias, Bienalen e 2-të të Moskës, Bienalen e Liverpool-it dhe Bienalen e 9-të të Lionit ndër të tjera; dhe vepra e saj u ekspozua në pavijonin e Amerikës Latine në Bienalen e 54, Venecia.

Si redaktore e revistës e-flux, dhe bashkë-drejtuese e platformës e-flux së bashku me Anton Vidokle, Julieta Aranda ka zhvilluar projekte si Global Contemporary Travel, Time/Bank, Pawnshop, Supercommunity, dhe e-fluks video me qira, shumica e të cilave filluan në vitrinën e e-fluksit në New York dhe kanë udhëtuar në shumë vende në të gjithë botën.

Pjesëmarrja
10 pjesëmarrës do të zgjedhen për këtë kurs. Pjesëmarrësit e interesuar duhet t’i lexojnë kushtet e përgjithshme për regjistrim, ta plotësojnë Formularin e aplikimit, ta bashkangjesin dokumentacionin e kërkuar dhe ta dergojnë nëpërmes sistemit online. Aplikimet me dokumentacion të munguar nuk do të shqyrtohen. Pjesëmarrësit mund të marrin pjesë në më shumë se një kurs.

Programi ofron bursa për pjesëmarrësit e zgjedhur nga Kosova. Një numër i kufizuar i bursave, që mbulojnë pagesën për pjesëmarrje, janë në dispozicion për pjesëmarrësit nga vendet e tjera.