• Silke Schmickl në Shkolla Verore si Shkollë 2019
Programi i Shkollës për Filmin: Pikat kryesore të Filmit të Artistit nga Koleksioni Kombëtar i Singaporit, kuruar nga Silke Schmickl
Programi i Shkollës për Filmin: Pikat kryesore te Filmit te Artistit nga Koleksioni Kombetar i Singaporit nga Silke Schmickl në Shkolla Verore si Shkollë 2019
10 gusht, 2019, 19:00
Vendi: Klubi i Boksit

Shkolla Verore si Shkollë
5 - 21 gusht, 2019

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtina ka kënaqësinë të prezentoj Programin e Shkollës për Filmin: “Pikat kryesore të Filmit të Artistit nga Koleksioni Kombëtar i Singaporit, kuruar nga Silke Schmickl” kuruar nga Silke Schmickl, pjesë e Programit Publik të Shkolla Verore si Shkollë 2019.

Galeria Kombëtare e Singaporit mban koleksionin më të madh të muzeut në botë për art modern dhe bashkëkohor nga Azia Juglindore. Koleksioni mbulon një spektër të gjerë të përgjigjeve artistike ndaj historisë së pasur dhe tronditëse të rajonit që nga shekulli XIX, duke gjurmuar se si artistët kanë negociuar vazhdimisht format dhe kuptimin e artit dhe janë angazhuar në mënyrë kritike me modernitetin perëndimor duke u mbështetur në estetikën dhe traditat lokale. Vitet e '60-ta në veçanti panë artistë gjithnjë e më shumë duke eksperimentuar me teknologji të reja dhe duke formuar kolektivë avangardë për të adresuar realitetet lokale, shpesh me qëllim të provokimit të ndryshimeve socio-politike. Imazhi lëvizës, së bashku me format letrare dhe interpretuese të artit - me natyrën e tyre fluturuese dhe prezantimet fleksibile - ishin mjete të fuqishme në këtë përpjekje.

Këto dy programe filmike paraqesin pikat kryesore nga Koleksioni Kombëtar i Singaporit që ilustrojnë se si artistët instiktivisht përdorin mediumin e videos. Programi i parë përqendrohet në atë se si artistët sfidojnë tregimet zyrtare ose latente të shtetit për të krijuar histori kundërshtuese. Gjithashtu adreson tensionin midis diversitetit etnik, kulturor dhe fetar në rajon dhe aspiratave të ngurta nacionaliste. Programi i dytë shikon transformimin e shpejtë ekonomik dhe shoqëror të Azisë Juglindore dhe rezultimin në perçarje rurale / urbane, duke çuar në shpërngulje dhe tjetërsim social. Programet paraqesin vepra nga disa prej artistëve kryesorë bashkëkohorë të Azisë Juglindore, duke përfshirë Ho Tzu Nyen, Charles Lim dhe Zai Kuning (Singapor); Grupi Propeller dhe Tran Luong (Vietnam), FX Harsono dhe Melati Suryodarmo (Indonezi); mes të tjerëve.

Tracey Moffatt me Gary Hillberg, Other, Australia, 7 min, colour, sound
Ho Tzu Nyen, Utama – Every Name in History is I, Singapore, 2003, 21 min 48 sec, colour, sound
Wong Hoy Cheong, Sook Ching – An Experimental Video on the Japanese Occupation, Malaysia, 1990, 27 min 42 sec, colour, sound
Tran Luong, Red Scarf / Welt, Vietnam, 2010, 2 min 51 sec, colour, sound
FX Harsono, Victims/ Destruction I, Indonesia, 1997, 6 min 28 sec, colour, sound
Zai Kuning, RIAU, Singapore, 2003, 29 min 45 sec, colour, sound
Melati Suryodarmo, Exergie – Butter Dance (Sao Paolo), Indonesia, 2000, 6 min 23 sec, colour, sound
Lee Wen, World Class society, Singapore, 1999, 4 min 10 sec, colour, sound
Thao Nguyen Phan, Tropical Siesta, Vietnam, 2017 13 min 42, colour, sound
The Propeller Group, Uh…, Vietnam/USA, 2007, 7 min, colour, sound
Chen Sai Hua Kuan, Space Drawing No. 5, Singapore, 2010, 1 min 3 sec, colour, sound
Charles Lim Yi Yong, All Lines Flow Out, Singapore, 2011, 21 min 45 sec, colour, sound
Kuruar nga Silke Schmickl, Galeria Kombëtare Singapore

Silke Schmickl është kuratore në Galerinë Kombëtare të Singaporit. Ajo më parë ishte kuratore në Institutin e Arteve Bashkëkohore në Singapor, një studiuese në Qendrën Gjermane të Historisë së Arteve në Paris dhe drejtoreshë themeluese e Lowave, një platformë kuratoriale dhe shtëpi botuese e bazuar në Paris / Singapor. Ajo ka iniciuar dhe drejtuar projekte të shumta artistike kushtuar skenave të shfaqjes së artit në Lindje të Mesme, Afrikë, Indi, Turqi dhe Singapor, dhe ka kuruar ekspozita në partneritet me muzetë dhe bienalet në Singapor, Paris, Guangzhou, Beirut dhe Dyseldorf.
Ekspozitat e fundit në Galerinë Kombëtare përfshijnë Minimalism: Space. Light. Object. dhe Rirkrit Tiravanija: untitled 2018 (dimensionet e pafundme të vogëlsisë).